projekt: Pasivna hiša

lokacija: Novo mesto

Arhitektura: AS Strmec d.o.o.


2010

Na obrobju mesta je zgrajena ena prvih pasivnih hiša na območju Novega mesta. Stanovanjska stavba, enostavne- pravokotne oblike in etažnosti pritličje + mansarda, je po končani gradnji ustrezala vsem zahtevam in merilom pasivne hiše.

Stanovanjski objekt tlorisnih dimenzij 8,90 x 12,51 m, skupne višine do vrha slemena 9,00 m je izveden na tamponskem nasipu. Pod armirano betonsko ploščo (debeline 25 cm) je izvedena horizontalna hidroizolacija s polimer bitumenskim trakom na nosilcu poliesterskega filca. Preko le-te je izvedena talna plast toplotno izolacijskega ovoja debeline 25 cm iz plošč ekstrudiranega polistirena. Zidovi so zidani z opečnimi bloki debeline 30 cm in na zunanji strani obloženi s 25 cm toplotne izolacije “Neopor”. Ta vsebuje delce grafita, zaradi česar ima do 20% izboljšano toplotno izolativnost od običajnih ekspandiranih polistirenov. Toplotni sestav strehe vsebuje 40 – 50 cm toplotne izolacije iz izboljšane steklene volne s toplotno izolativnostjo 0,032 W/m2K in skupaj z ostalimi materiali tvori neprekinjeni toplotni ovoj stavbe.

Zrakotesne ravnine v objektu tvorijo armirano betonska talna plošča, strojni omet sten in parna ovira pri suhomontažnih konstrukcijah, ki so med seboj neprekinjeno povezane in tako preprečujejo nekontrolirano izmenjavo zraka v objektu s tistimi v njegovi okolici.

Dela na objektu so bila začeta v začetku jeseni 2010 (september) in so bila končana konec marca 2011, kar pomeni, da so bili v hišo 1. aprila 2011 že vseljeni njeni stanovalci.

Posebnosti:

Stanovanjska hiša v pasivnem standardu s pridobljeno subvencijo Eko sklada in letno porabo manjšo od 10 kW/m2a.